Riding the Next Wave of Research Data: Leveraging the COVID-19 response towards advancing data interoperability

Report of Contributions

Type: not specified

Speech by Manuel Heitor, Minister \dots

Speech by Manuel Heitor, Minister for Science, Technology and Higher Education, Government of **Portugal**

Monday 7 June 2021 10:30 (10 minutes)

Session Classification: Session 1: Sharing is caring: first anniversary of the European COVID-19 Data Platform

Contribution ID: 9 Type: **not specified**

Speech by Mariya Gabriel, Commissioner for Innovation, Research, Culture, Education and Youth, European Commission

Monday 7 June 2021 10:40 (9 minutes)

Session Classification: Session 1: Sharing is caring: first anniversary of the European COVID-19 Data Platform

Type: not specified

Contribution ID: 10

Speech by Michael Meister, Parliamentary State Secretary to the Federal Minister of Education and Research, Federal Republic of Germany

Monday 7 June 2021 10:57 (8 minutes)

Session Classification: Session 1: Sharing is caring: first anniversary of the European COVID-19 Data Platform

Contribution ID: 11 Type: not specified

Speech by Simona Kustec, Minister of Education, Science and Sport, Republic of Slovenia

Monday 7 June 2021 10:49 (8 minutes)

Session Classification: Session 1: Sharing is caring: first anniversary of the European COVID-19 Data Platform

Contribution ID: 12 Type: not specified

Speech by Edith Heard, Director General of the European Molecular Biology Laboratory (EMBL)

Monday 7 June 2021 11:05 (10 minutes)

Session Classification: Session 1: Sharing is caring: first anniversary of the European COVID-19 Data Platform

Contribution ID: 13 Type: not specified

Data exchange for pandemic preparedness and management in the Union

Monday 7 June 2021 11:20 (10 minutes)

Presenter: KOOPMANS (ERASMUS MC), Marion

Session Classification: Session 2: Scientific data exchange in public health emergencies:

what we learned from the COVID-19 outbreak

Contribution ID: 14 Type: not specified

The European COVID-19 Data platform: Mobilising open and FAIR data in Europe and beyond: Lessons learnt and challenges

Monday 7 June 2021 11:30 (15 minutes)

Presenters: GLINOS (EC), Kostas; APWEILER (EMBL-EBI), Rolf

Session Classification: Session 2: Scientific data exchange in public health emergencies:

what we learned from the COVID-19 outbreak

Contribution ID: 15 Type: not specified

Q&A

Monday 7 June 2021 11:45 (5 minutes)

Session Classification: Session 2: Scientific data exchange in public health emergencies: what we learned from the COVID-19 outbreak

Contribution ID: 16 Type: not specified

Genomic data user perspective & wastewater surveillance initiative

Monday 7 June 2021 12:10 (5 minutes)

Presenter: VAN DEN EEDE (EC-JRC), Guy

Session Classification: Session 2: Scientific data exchange in public health emergencies:

what we learned from the COVID-19 outbreak

Contribution ID: 17 Type: not specified

Towards a Portuguese COVID-19 data portal

Monday 7 June 2021 11:50 (5 minutes)

Presenters: SILVA (BIODATA.PT/ELIXIR PT), Mário; CALADO (AICIB), Patrícia

Session Classification: Session 2: Scientific data exchange in public health emergencies:

what we learned from the COVID-19 outbreak

Contribution ID: 18 Type: not specified

The Swedish COVID-19 data portal: From leveraging infrastructure investment to brokering Public Health submission

Monday 7 June 2021 11:55 (5 minutes)

Presenter: RUNG (UPPSALA UNIVERSITY), Johan

Session Classification: Session 2: Scientific data exchange in public health emergencies:

what we learned from the COVID-19 outbreak

Contribution ID: 19 Type: not specified

The Spanish COVID-19 data portal: connecting to clinical data in hospitals

Monday 7 June 2021 12:00 (5 minutes)

Presenter: VALENCIA (BSC), Alfonso

Session Classification: Session 2: Scientific data exchange in public health emergencies:

what we learned from the COVID-19 outbreak

Contribution ID: 20 Type: not specified

The UK use case: Making health data research more accessible

Monday 7 June 2021 12:05 (5 minutes)

The UK use case: Making health d...

Presenter: VARMA (HDR UK), Susheel

Session Classification: Session 2: Scientific data exchange in public health emergencies:

what we learned from the COVID-19 outbreak

Break

Contribution ID: 21 Type: not specified

Break

Monday 7 June 2021 12:20 (10 minutes)

Session Classification: Session 2: Scientific data exchange in public health emergencies: what we learned from the COVID-19 outbreak

Contribution ID: 22 Type: not specified

The data challenge for ECDC: monitoring the COVID-19 pandemic and assessing the risk to the EU

Monday 7 June 2021 12:15 (5 minutes)

Presenter: CATCHPOLE (ECDC), Mike (ECDC)

Session Classification: Session 2: Scientific data exchange in public health emergencies:

what we learned from the COVID-19 outbreak

Contribution ID: 23 Type: not specified

Panel discussion (Keynote speakers and panellists)

Monday 7 June 2021 12:30 (45 minutes)

Session Classification: Session 2: Scientific data exchange in public health emergencies: what we learned from the COVID-19 outbreak

Contribution ID: 24 Type: not specified

The Portuguese experience in enabling interoperability frameworks for scientific data

Monday 7 June 2021 14:30 (10 minutes)

Presenter: PORTUGAL MELO (BIODATA.PT/ELIXIR PT), Ana

Session Classification: Session 3: Challenges towards a more inclusive interoperability

framework for scientific data

Contribution ID: 25

Type: not specified

The RDA's role in the pandemic: The COVID-19 recommendations and guidelines for data sharing and management; the need for community-driven international standards to address interoperability

Monday 7 June 2021 14:40 (10 minutes)

Presenter: DILLO (RDA), Ingrid

Session Classification: Session 3: Challenges towards a more inclusive interoperability

framework for scientific data

Contribution ID: 26

Type: not specified

EOSC vision and activities towards data interoperability (including the EOSC Interoperability Framework, legal interoperability across Member States and Associated Countries (co-creation study outcome)

Monday 7 June 2021 14:20 (10 minutes)

Presenter: CORCHO (EOSC-ASSOCIATION/UPM), Oscar

Session Classification: Session 3: Challenges towards a more inclusive interoperability

framework for scientific data

Contribution ID: 28

Type: not specified

ELIXIR efforts towards data interoperability in the Life Sciences (RDM efforts, core resources, galaxy workflows, helpdesk for researchers, etc.)

Monday 7 June 2021 14:10 (10 minutes)

Presenter: BLOMBERG (EOSC-LIFE), Niklas

Session Classification: Session 3: Challenges towards a more inclusive interoperability

framework for scientific data

Break

Contribution ID: 29 Type: not specified

Break

Monday 7 June 2021 15:00 (10 minutes)

Session Classification: Session 3: Challenges towards a more inclusive interoperability framework for scientific data

Contribution ID: 30 Type: not specified

GO-FAIR/VODAN data visiting use case: The FAIR data points. Lessons learnt from addressing interoperability of data for data that does not leave its jurisdiction. Harnessing Al

Monday 7 June 2021 14:50 (10 minutes)

Presenter: MONS (CODATA AND GO-FAIR), Barend

Session Classification: Session 3: Challenges towards a more inclusive interoperability

framework for scientific data

Contribution ID: 32 Type: not specified

Panel discussion (involving the above speakers)

Monday 7 June 2021 15:10 (50 minutes)

Session Classification: Session 3: Challenges towards a more inclusive interoperability framework for scientific data

Contribution ID: 33 Type: not specified

Declaration by the PT Presidency on advancing data interoperability at EU and international levels

Monday 7 June 2021 16:00 (15 minutes)

Session Classification: Conclusions

Contribution ID: 34 Type: not specified

Session Chairs - Closing remarks

Monday 7 June 2021 16:15 (15 minutes)

Session Classification: Conclusions

Contribution ID: 35 Type: not specified

Session Chair

Monday 7 June 2021 11:15 (5 minutes)

Presenter: PERALTA-SANTOS (DGS), André

Session Classification: Session 2: Scientific data exchange in public health emergencies:

what we learned from the COVID-19 outbreak

Contribution ID: 36 Type: not specified

Session Chair

Monday 7 June 2021 14:00 (5 minutes)

Presenter: QUARESMA (FCT), Paulo

Session Classification: Session 3: Challenges towards a more inclusive interoperability

framework for scientific data

Contribution ID: 37 Type: not specified

Introduction by the European Commission: Research data interoperability in the European policy context

Monday 7 June 2021 14:05 (5 minutes)

Presenter: SCHOUPPE (EC), Michel

Session Classification: Session 3: Challenges towards a more inclusive interoperability

framework for scientific data

Riding the Next ... / Report of Contributions

Event recording

Contribution ID: 38 Type: not specified

Event recording

Event Recording avalable